Mănăstirea Barbu


Categorie: Mănăstiri
Perioada: 1668
Importanta: B
Cod LMI: BZ-II-a-B-02418
Adresa:
Localitate: sat LEICULEŞTI; comuna TISĂU
Judet: Buzau
Regiune: Muntenia

Ansamblul cuprinde:

Imagini

Mănăstirea Barbu

Imagini de arhiva

Nu exista imagini de arhiva
 

Localizarea aproximativa, la nivel de localitate


Descrieri/Comentarii

emilia / 05-Jun-2009

Manastirea Barbu, cu obste de maici, este situata la 30 km vest de Buzau si face parte din salba celor 20 de manastiri de pe valea Niscovului.
Ctitorita in anul 1632 de vel-comisul Radu Mihalcea de la curtea lui Matei Basarab, zidirea actualei biserici si a chiliilor incepe in 1662 cu cheltuiala si osteneala jupanului Barbu Badeanu si se sfirseste in 1669, precum arata Pisania situata pe zidul exterior din dreapta pronaosului. Imprejmuita cu ziduri si turnuri de aparare, a fost si loc de refugiu in vremuri de restriste.
Pana la secularizare a fost manastire de calugari, apoi a devenit biserica de parohie pentru crestinii din satul Lecuiesti.
In 1871 episcopul Dionisie aduce aici 30 de maici din schitul Sf. Gheorghe Boziorul, ctitorie din sec. XVI, care se surpase din cauza izvoarelor.
In amintirea evenimentului se afla in biserica icoana Sf. Gheorghe si biserica are pe acest sfant ca al doilea hram.
Initial biserica a avut forma de corabie. Azi se mai pastreaza din cea veche Altarul si peretii naosului.
Forma este de cruce cu absidele din naos putin adanci si largi.
Are o turla mare pe naos si doua turle pe pronaos, in dreapta si in stanga.
Pridvorul mic, cu plafonul pictat, este sustinut de doua coloane din piatra, usa de la intrarea in pronaos este dubla, din lemn cu geamuri in partea superioara.
Deasupra usii sunt pictati pe zid sfintii Arhangheli Mihail si Gavril, hramul bisericii.
Soclul inalt de 90 cm este din bolovani de piatra.
Peretii exteriori sunt simpli, varuiti in culoarea galben- oranj.
In 1981 au inceput lucrari de consolidare care s-au terminat in 1994 cand s-a sfiintit.
Clopotnita din fata manastirii este din zid in partea inferioara si din scandura in partea superioara si este acoperita cu tabla. Mai are doua clopote din cele patru avute initial.
Din pictura veche nu se mai pastreaza nimic. Pictura actuala s-a realizat in 1895-1896 de pictorul Nicoleanu si renovata in 1931 de Nicolae Solescu din Buzau. Tot atunci s-au renovat staretia din dreapta bisericii si chiliile din stanga  si s-au construit  in spatele bisericii  20 de case pentru maici.
In 1959 cele 100 de maici au fost alungate de regimul comunist, casele au fost daramate, terenul dat taranilor si biserica transformata in biserica de mir pentru parohia din Tisau.
Dupa 1989 manastirea a fost reactivata si cu osteneala P C maicii starete Macrina Munteanu s-au construit cladirile necesare celor sase vietuitoare si un paraclis care a fost pictat de arhidiaconul Gabriel Sibiescu.
(dupa "Mitropolia Munteniei si Dobrogei" de Vasile Dumitrache Floresti si "Drumuri spre manastiri" de Mihai Vlasie)